وایت پیج شماره ۱۱

سازمان‌های چابک

مقدمه

سـازمـان‌هـای امـــروز بـــا مســـائــــلی چــــون تغـیــــیـــرات ســــریـــــع و غیرقابل‌پیش‌بینی، سفارشات خاص و سلیقه‌ای مشتریان، کیفیت کامل، انتظار دریافت سطح خیلی بالایی از خدمت و … روبرو هستند. ازاین‌رو سازمان‌ها برای بقاء و حفظ موقعیت خود، شکل‌های متفاوتی به خود گیرند. یکی از جدیدترین شکل‌های سازمانی، فرم سازمان‌های چابک می‌باشد. سازمان‌های چابک فراتر از انطباق با تغییرات می‌اندیشند و متمایل به استفاده از فرصت‌های بالقوه در یک محیط متلاطم و کسب یک موقعیت ثابت به خاطر نوآوری‌ها و شایستگی‌های خود می‌باشند.

سازمان‌های چابک درباره ارضای نیازهای مشتریان نیز به‌گونه‌ای دیگر می‌اندیشند این سازمان‌ها تنها محصولات خود را به فروش نمی‌رسانند، بلکه راه‌حل‌های برآوردن نیازهای واقعی مشتریان را بفروش می‌رسانند. این سازمان‌ها معتقدند که محصولاتشان کامل نیست و به‌منظور غنی‌سازی ارزش‌های دریافتی مشتریان از محصول و ایجاد ارزش‌افزوده برای آنان سعی در غنی‌سازی محصول خوددارند. این امر سبب غیرقابل‌دسترس شدن موقعیت سازمان‌های چابک برای رقبا می‌شود. علاوه بر این سازمان‌های چابک بر طراحی یا توسعه محصولاتی متمرکز می‌شوند که به‌طور ویژه، به نیازهای منحصربه‌فرد مشتریان پاسخ دهد. نیاز به طراحی مؤثر و سریع بدین معنی است که رویکرد سنتی در داشتن محصولات جدید شکست‌خورده است؛ اما ایجاد چابکی کار ساده‌ای نیست و مستلزم آن است که سازمان‌ها با موفقیت کامل، مدیریت کیفیت جامع (TQM)، توسعه عملکرد کیفیت (QFD)، تولید به هنگام (JIT) و … را به اجرا درآورند؛ بنابراین، سازمان‌ها برای رسیدن به چنین ویژگی‌هایی نیازمند تحولاتی اساسی در ساختار و نگرش خود به مشتری و سایر ذی‌نفع‌های سازمان (کارکنان، رقبا و …) می‌باشند.

تحولات تئوری‌های تولید

  1. اتوماسیون و تولید انبوه: در عصر تولید انبوه تقاضا نسبتاً بالا و شرکت‌ها از عرضه و پوشش کامل تقاضا ناتوان بودند، به همین دلیل به انبار نمودن موجودی‌ها می‌پرداختند. قیمت به‌عنوان عامل مهمی که ترجیحات مصرف‌کننده را تعیین می‌کرد مطرح بود و تنها هدف تولیدکنندگان، تولید انبوه کالاها در قیمت‌های پایین بود. این شیوه تولید در حوالی دوره‌های جنگ جهانی تا سال‌های ۱۹۷۰ به‌عنوان شیوه غالب تولید شناخته می‌شد.

۲. افزایش انتظارات و حق انتخاب مشتری (عصر کیفیت): در اواخر سال‌های ۱۹۷۰ و اوایل دهه ۸۰، توجه به سلیقه‌های مشتری و احترام به‌حق انتخاب وی مطرح شد. در این دوره قیمت همچنان به‌عنوان ….

برای مطالعه ادامه محتوا فایل زیر را دانلود کنید.

دانلود وایت‌پیج شماره ۱۱، سازمان‌های چابک.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه‌
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده نظرات
Scroll to Top