در عصر حاضر دیگر این کافی نیست که شما بدانید چگونه باید کارها را انجام دهید، بلکه یک ارتباط مؤثر زمانی محقق میشود که متولی امر ارتباط بداند که اولاً باید چه عملکردی داشته باشد. ثانیاً چگونه باید عملکرد خود و اثربخشی ارتباط را ارزیابی کند.
امروزه حرفه روابط عمومی به توانایی انجام کار تحقیقاتی، تصمیمگیری و حل مسئله نیاز دارد و این همان ارتباط استراتژیک است که سر زبانها افتاده است. بهعبارتدیگر کارشناسان روابط عمومی، متخصص درزمینه روابط عمومی، ارتباطات و بازاریابی هستند.
صفت استراتژیک به معنی تأثیرگذاری اساسی بر نتایج کلیدی عملکرد است. برای مثال اگر گفته شود که مذاکره امروز مذاکرهای استراتژیک است یعنی اگر این مذاکره خوب پیش برود و به موفقیت برسد، تأثیری اساسی در نتایج کلیدی عملکرد خواهد داشت.
نتایج کلیدی عملکرد در هر سطح از تحلیل، مختص به همان سطح است. وقتی در سطح بنگاههای تجاری و سازمانهای اقتصادی صحبت میکنیم، نتایج کلیدی عملکرد شامل ماندگاری، سودآوری و دستیابی به مأموریت است. نتایج کلیدی عملکرد در سطح دولتها و ملتها بر مبنای شهروندان تعیین میشود. چهار مؤلفه شامل رفاه اقتصادی، عدالت اجتماعی، کرامت انسانی و امنیت عمومی تعیینکننده نتایج کلیدی عملکرد در این سطحاند.
محیط امروز و از آن مهمتر محیط فردا، ایجاب میکند که مهارتهای مدیریتی درزمینه ارتباطات گستردهتر شود. انجاموظیفه مدیریت استراتژیک ارتباطات سازمان مستلزم کسب چهار مهارت است:
- درک مناسب از تحقیق و برنامهریزی
- آگاهی از نحوه انتخابهای استراتژیک
- قابلیت انتخاب از میان طیف وسیعی از گزینههای تاکتیکی
- تکمیل فرایند از طریق ارزیابی اثربخشی برنامه.
ارتباطات استراتژیک درواقع مفهومی است که برای توصیف طرحهای ارتباطی برنامهریزیشده بکار برده میشود. به عبارت روشنتر، ارتباطات استراتژیک، ارتباطاتی هستند که بهعمد یک سازمان تجاری یا غیرانتفاعی و یا گاهی گروههای کمتر ساختیافته آن را برقرار میکنند. این ارتباطات دارای هدف و برنامههایی هستند که در آنها انتخابهای مختلف تحلیلشده و تصمیمات گرفتهشده توجیه شدهاند. ارتباطات استراتژیک مبتنی بر تحقیق و مطالعه بوده و در معرض ارزیابی مداوم قرار دارند. ارتباطات استراتژیک در یک محیط خاص عمل میکنند، محیطی که هم خود سازمان و همگروههایی از مردم را که بر سازمان تأثیرگذار هستند در برمیگیرد.
برای مطالعه ادامه محتوا فایل زیر را دانلود کنید.