طبق تئوریهای رفتار مصرفکننده، فرایند تصمیمگیری خرید شامل این پنج مرحله اصلی است:
- تشخیص نیاز (Need recognition) که در آن مشتری به این نتیجه میرسد که به محصولمان نیاز دارد یا ما باید این نیاز را در او ایجاد کنیم.
- جستجوی اطلاعات (Information search) که در آن مشتری برای یافتن محصول یا خدمت مناسب برای ارضای نیازش به جستجو میپردازد. در این مرحله باید با کمک بازاریابی محتوا، کاری کنیم تا مشتری در جستجوهایش به محصول ما هم توجه کند.
- ارزیابی جایگزینها (Alternative evaluation) که در آن مشتری محصولات مختلف را با یکدیگر مقایسه و ارزیابی میکند. در این مرحله، بازاریابها دو وظیفه مهم دارند: اول، شناسایی محصولاتی که مشتری ما را با آنها مقایسه میکند و دوم، شناسایی معیارهایی که مشتری با کمک آن معیارها ما را با رقبا مقایسه میکند.
- تصمیمگیری خرید (Purchase decision) که در آن مشتری تصمیم میگیرد کدام محصول را بخرد. در این مرحله وظیفه اصلی ما ارائه مشوقهای گوناگون و متمایز از رقبا و بازاریابی در نقطه فروش است تا شاید بتوانیم تصمیم مشتری را تغییر بدهیم.
- رفتار پس از خرید (Post purchase behavior) که در آن مشتری محصول خریداریشده را مصرف میکند و درنهایت کنار میگذارد. در این مرحله، وظیفه اصلی ما ارائه آموزش و مشاوره لازم به مشتری برای بهرهمندی حداکثری از محصول خریداریشده، رفع سریع مشکلات مشتری، کمک به مشتری برای کنار گذاشتن محصولی که عمرش تمامشده و تشویق مشتری به بهروز کردن محصول فعلیاش و خرید محصول جدید میباشد.